Otręby owsiane to artykuł otrzymany z przerobu ziarna owsa. Otręby owsiane charakteryzują się mniejszą zawartością zaliczanego do frakcji betaglukanów błonnika i największą ilością tłuszczu aniżeli pozostałe otręby. Tłuszcz ten jest jednak wyjątkowo cennym, nienasyconym kwasem tłuszczowym. Otręby owsiane zawierają także kwas oleinowy. W ziarnach owsa znajdują się w dodatku awentramidy oraz obfite ilości witaminy z grupy B (szczególnie B6 i B12) i minerałów (selenu, magnezu).
Otręby owsiane, nie trwoniąc swoich parametry podczas obróbki, użytkowane są w kuchni jako dodatek pomiędzy innymi do sałatek, surówek, zup, deserów, wypieków, pieczywa, pasztetów, placków ziemniaczanych, jako element do panierki do kotletów mięsnych albo warzywnych bądź uzupełnienie kompozycji musli.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak także mogą być danymi literaturowymi.