"Żywienie zwierząt i paszoznawstwo" to linia podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnorodnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz.
Tom 1. Zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim: komponenty chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt budowę przewodu pokarmowego przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie przemianę materii, energii i składników mineralnych żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierząt systemy oceny wartości pokarmowej pasz i potrzeby zwierząt.
Obecne, drugie wydanie tomu 1. Uwzględnia współczesny stan wiedzy. Dodano rozdział Nutrigenomika (genomika żywieniowa) poświęcony nauce, która bada reakcje organizmu na komponenty pożywienia, wykorzystując technologie genomiczne; ukierunkowanej najczęściej na człowieka i prewencję chorób, które posiadają związek z żywieniem.
Przedstawiono w nim badania u zwierząt, zwłaszcza gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, których celem jest nie tylko prewencja chorób u zwierząt, lecz także m.in. Sprawność zwierząt i opracowanie zaleceń jak żywić określony genotyp zwierzęcia.
Podręcznik jest adresowany z reguły do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny także dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących.
Może również zainteresować hobbystów i entuzjastów przeróżnych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako konsumentów. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.