Szpikulce do szaszłyków bambusowe 40 szt. Długość 30 cm- Pasja i sposób na realizację kulinarnych umiejętności.
Patyczki do szaszłyków wspaniale sprawdzą się przy przygotowywaniu potraw na grilla. Zaostrzony jeden koniec patyczka usprawnia nakłuwanie potraw. Drewno bambusowe jest nad wyraz wytrzymałe, dzięki czemu mamy pewność, że patyk nie złamie się, nawet przy dużej ilości produktów.
- Materiał - bambus
- Zaostrzony jeden koniec patyczka usprawnia nakłuwanie potraw
- liczba - 40 sztuk
- Długość - 30 cm
{pomocn|przydatn)e wskazówki dotyczące grillowania:
- Rozpalenie grilla może trwać około 20-30 minut, dlatego warto przystąpić do rozpalenia grilla z odpowiednim wyprzedzeniem.
- Czas pieczenia jest tym dłuższy, im więcej produktów zostało wyłożonych na ruszt.
- Ruszt na potrawy można umieścić na różnych wysokościach nad paleniskiem: im wyżej jest umieszczony, tym potrawy grillowanie są w niższej temperaturze.
- Podczas grillowania sprawdzać okresowo stan potrawy, odwracając ją szczypcami max. 1-2 krotnie.
- Dla uniknięcia zapalenia się wytapiającego się tłuszczu zaleca się odcinanie zbędnych kawałków tłuszczu z mięsa przed jego grillowaniem.
- Należy zawsze myć ręce przed i po kontakcie z surowym mięsem, nie używać tych samych akcesoriów i pojemników do kontaktu z mięsem surowym i upieczonym.
- Pieczenie większych ilości mięsa będzie ułatwione po jego nacięciu.
- Posmarowanie potrawy cienką warstwą oleju jadalnego bądź oliwy (przed umieszczeniem na ruszcie) umożliwi równomierne przypieczenie.
- Maksymalna masa żywności na ruszcie wynosi 1.5 kg. Grillowana żywność powinna być rozłożona równomiernie na całym ruszcie. Maksymalna masa żywności na podgrzewaczu wynosi 0,3kg.
Zakończenie pracy i przechowywanie:
- Po skończonej pracy należy zawsze upewnić się, czy grill jest zimny.
- Usunąć popiół z misy upewniając się, że żar wygasł i nie spowoduje pożaru w miejscu składowania.
- Oczyścić i umyć ruszt.
- Grill przechowywać w czystym i nie zawilgoconym pomieszczeniu.