Naczynia żeliwne nieprzeciętnie magazynują ciepło co powoduje, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Perfekcyjny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy liczba krzywdzących substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie stosowania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niepokaźne ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki wyjątkowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w szczególnie wysokiej temperaturze. Powierzchnia została na dodatek oksydowana co obniża podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie garnka przez smarowanie całej powierzchni cienką powłoką oleju jadalnego. Dokręcana, drewniana rączka stanowi prawidłowy izolator grzewczy dzięki temu możemy ją łatwo przenosić. Średnica 24 x 5cm przypasowana do wszelkich typów kuchenek, także indukcyjnych. Naczyń żeliwnych nie wolno myć w zmywarkach. Po umyciu patelnię należy wytrzeć do sucha i delikatnie natłuścić olejem jadalnym. Zabieg ten pozwoli radować się naczyniami żeliwnymi poprzez długie lata.