Naczynia żeliwne idealnie magazynują ciepło co sprawia, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Wyśmienity wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy liczba destrukcyjnych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie wykorzystywania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to iż w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niepokaźne ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki wyjątkowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w wyjątkowo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została na dodatek oksydowana co zniża podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie patelni poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego. Brak tego typu konserwacji może skutkować rdzewieniem patelni. Naczyń żeliwnych nie wolno myć w zmywarce. Rozmiary 26 x 26 x 5 cm dostosowana do wszelkich typów kuchni, także indukcyjnych. Można używać w piekarniku.