Tłoczony na zimno organiczny olej sezamowy to towar najwyższej jakości. Cechujący się jasnym kolorem, świetnym zapachem i słodkawym aromatem olej sezamowy, to rewelacyjny dodatek spożywczy. Tłoczenie na zimno pozwala zachować pełnię parametry nasion sezamu, z których został wytłoczony. Należący do grupy najstarszych olejów na świecie olej sezamowy, cieszy się niegasnącą popularnością. Króluje w kuchniach Dalekiego Wschodu, dodawany jednak do wszelkich potraw nadaje im wyjątkowego orientalnego charakteru. Słodki posmak jaki przypisuje się olejowi sezamowemu powoduje,pasuje on do potraw zarówno wytrawnych, jak i do deserów.
Olej sezamowy ma duże spektrum zastosowań – można używać go zarówno w kuchni, jak i do codziennej pielęgnacji.
Jest jednym z najistotniej charakterystycznych smakowo olejów. Charakteryzuje się pysznym smakiem i aromatem nasion sezamu – jest to olej delikatny i subtelny. Kojarzy się z kuchnią azjatycką,prawidłowo skomponuje się z kuchnią polską, włoską czy nawet śląską!
stosowanie oleju sezamowego tłoczonego na zimno Laboratorium BIOOIL należy bezwzględnie ograniczać do spożywania go na zimno. Oczywiście można polać nim gorącą potrawę, lecz nie należy na nim smażyć, gotować go i piec – wtedy utraci cenne atrybuty odżywcze.
Olej sezamowy nadzwyczajnie stanie na wysokości zadania jako naturalny samodzielny sos do sałatek – równocześnie tych w wersji wytrawnej, jak i owocowej. Wystarczy dosłownie kilka kropli, a sałatka owocowa nabierze zupełnie nowego smaku.
Zimnotłoczony olej sezamowy będzie również nieprzeciętnym dodatkiem do sałatek warzywnych i sałatek mieszanych, gdzie bazą jest kasza, ryż czy makaron. Wyjątkowo prawidłowo smakuje połączenie oleju sezamowego z ryżem i kaszą kuskus.
Można dodawać go do deserów - kremów owocowych, budyniu samodzielnie robionego, koktajli owocowych, owsianek, jak również podać jako sos do lodów.
Oleje tłoczone na zimno, można dodawać także do zup. Olej sezamowy znakomicie sprawdzi się w sytuacji zup kremów takich jak krem z kalafiora, krem z ziemniaka, krem marchewkowy czy krem z dyni. Olej należy dodawać bezpośrednio na talerz zupy, tuż przed podaniem. Występowanie oleju sezamowego w zupie nada jej gustownego rozmiaru i wyeksponuje smak zupy.
Olej sezamowy jest również świetnym uzupełnieniem najróżniejszych past – past twarogowych, warzywnych, mieszanych. Wspaniale skomponuje się z pastą z chudego twarogu i świeżych owoców, z hummusem czy pastą z soczewicy.
Olej sezamowy jest także bazą samodzielnie realizowanych kosmetyków. Można stosować go ponadto jako samodzielny naturalny emolient. Spełni oczekiwania do pielęgnacji najróżniejszych typów skóry, np