Olej dyniowy, tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony ma zielonobrązową barwę, intensywny orzechowy smak i genialny aromat i przyjemną, gęstą konsystencję. 100% olej z pestek dyni, powstał z lekko prażonych, specjalnie wyselekcjonowanych pestek dyni, które wybierane są każdorazowo ze szczególną skrupulatnością.
Jest olejem, który ma wybitne walory smakowe, dzięki czemu może być stosowany równocześnie do dań wytrawnych, jak i deserów i potrafi diametralnie zmienić ich dotychczasowy charakter. Dodany do posiłku sprawia, iż zwyczajna potrawa nabiera niecodziennego i wyjątkowego charakteru.
Olej z pestek dyni powinno się spożywać na zimno, np. Jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów, słodkości. Idealnie się sprawdza jako sos do lodów. Świetnie komponuje się także z gotowanymi warzywami oraz jako dodatek do kasz, ryżu i makaronów.
nadzwyczajnie nada się jako sos do zup kremów – nadzwyczajnie wyeksponuje smak i aromat takich zup jak zupa dyniowa, marchewkowa, z soczewicy, z kalafiora, z białych warzyw czy z pora. Genialnie smakują też parowane warzywa polane olejem z pestek dyni – olej nadaje im głębi i ciekawego charakteru. Jeszcze w XIX wieku, nasi przodkowe przyrządzali na wsiach prawdziwy rarytas – kaszę gryczaną polewaną świeżym olejem z pestek dyni – tak przekazana kasza smakuje wybornie!
Olej z pestek dyni pasuje jeszcze do past warzywnych i twarogowych – połączony z białym serem nada się jako farsz do naleśników. Można dodać go także do świeżo przygotowanego hummusu.
Olej dyniowy kojarzony jest między innymi z kuchnią austriacką, której najpopularniejszą potrawą właśnie z tym tłuszczem są… lody śmietankowe z olejem dyniowym. Ale olej z pestek dyni to ponadto nieodzowny komponent wielu dań kuchni węgierskiej, której daniom nadaje interesującego charakteru.
Powinien być używany wyłącznie na zimno – co to oznacza – nie wolno na nim smażyć, gotować czy używać do pieczenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury zmienia jego parametry i olej traci na zawartości cennych kwasów tłuszczowych.
komponenty: 100% olej z pestek dyni.
Specjalne warunki przechowywania lub zastosowania: ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (które szybko się utleniają), powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce, jednak nie jest to niezbędne.
Producent: Laboratorium BIOOIL S.C. Biuro Handlowe ul. Dekoracyjna 1C, 65-155 Zielona Góra.