Olej z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwany jest z miąższu awokado z upraw w Dolinie Levubu w Południowej Afryce. Ma atrakcyjną, jasnozieloną barwę i łagodny orzechowy albo określany jako maślano migdałowy smak. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym i charakterystycznym dla tłoczenia na zimno.
W kuchni olej z awokado może stanowić doskonałą bazę do przygotowania sosów, pesto, past kanapkowych, majonezu albo deepów albo również być używany samodzielnie np. Zamiast oliwy do sałatek, makaronu, warzyw gotowanych na parze podnosząc ich walory smakowe i wizualne. Jest modny w kuchni australijskiej i nowozelandzkiej a także w Ameryce południowej i środkowej. Ponieważ jego punkt dymienia jest stosunkowo wysoki ( zwłaszcza jak na olej tłoczony na zimno ) i wynosi ok. 197 oC można na nim smażyć i używać do gotowania, choć dla zachowania wszystkich jego walorów najlepiej używać go na zimno.
Oprócz zastosowań kulinarnych olej z awokado znajduje także użycie w kosmetyce. Działa wygładzająco i natłuszczająco i w związku z tym jest wyśmienitym środkiem do pielęgnacji skóry. Można na jego bazie przygotować maskę do zniszczonych włosów czy balsam do ciała.
elementy:100% olej z miąższu avocado
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, ale nie w lodówce.
Producent: Denova, dystrybutor Viands Sp. Z o.o.,ul. Spółdzielcza 3, 05-600 Grójec.