Wyborna hiszpańska oliwa z oliwek, która zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie DO's Cornicabra Extra Virgin Olive Oil w latach 2010-11 oraz została dostrzeżona na wielu zasadniczych festiwalach w kraju swego pochodzenia.
tworzona jest wyłącznie z pochodzącej z tego regionu oliwki Cornicabra - drugiej w głównej mierze uprawianej odmiany hiszpańskiej pod względem powierzchni nasadzenia. Oliwki te typowo dojrzewają dość późno, dzięki temu nabierają genialnej złożoności i równowagi smaków.
Oliwa znamionuje się intensywnym aromatem z nutami wonnych ziół, niedojrzałych pomidorów winnych, tropikalnych owoców i subtelnych kwiatów. Na podniebieniu przyjemnie tłusta o jedwabistej teksturze i prawidłowej kwasowości. Niezwykle smaczna i pozostawiająca długookresowe wrażenie na finiszu.
polecana do szerokich zastosowań, świetna również jako upominek dla każdego smakosza.
Winnica Arzuaga znajduje się w Valladolid, w samym sercu Ribera del Duero. Jest to idealne miejsce do uprawy winorośli, ponieważ trafnie nasłonecznione pola oraz wilgoć od pobliskiej rzeki Rio Duero zapewniają dogodne warunki wzrostu krzewów. Lokalna flora i fauna współistnieją z winnicą. Pobliskie sosny, dęby ostrolistne, a także jałowiec razem z zamieszkującymi ziemię dzikami i jeleniami są potwierdzeniem najlepszych naturalnych warunków. Posiadłość obejmuje 1400 hektarów (3500 akrów).