towar jest bogatym źródłem białka - podstawowego budulca mięśni. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Posiada cenne dla zdrowia aminokwasy. To wspaniały sposób na przekąskę w ciągu dnia albo po wysiłku, bez zbędnych węglowodanów, cukru i nadmiernej ilości tłuszczu. Polecany dla osób intensywnie trenujących, aktywnych, chcących mieć szczupłą i atletyczną sylwetkę. Do naturalnego białka serwatkowego, które jest źródłem minerałów i witamin, dodaliśmy ekologiczne, bezkompromisowe kakao.
Mleko pozyskiwane do produkcji serwatki pochodzi od krów wypasanych wolno na organicznych łąkach.
Co to jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe to jedna z dwóch kategorii białek występujących w produktach mlecznych (obok kazeiny) i jest produktem ubocznym przy produkcji serów i jogurtów. Po przetworzeniu białko serwatkowe jest przede wszystkim sprzedawane w postaci proszku lub mieszane ze sproszkowanymi koktajlami i napojami, które zawierają także inne składniki odżywcze. Używany jest jako uzupełnienie niedożywienia i niedoborów białka lub głównie w celu powiększenia wydolności sportowej. Przed wchłonięciem przez organizm spore frakcje białka są rozkładane poprzez enzymy trawienne organizmu na aminokwasy. Aminokwasy są następnie łączone w rozmaite kompilacje, aby stworzyć świeże białka, których organizm użyje do budowy mięśni, enzymów, hormonów i innych substancji koniecznych do budowy i funkcjonowania. Białko serwatkowe dostarcza wszelkich koniecznych aminokwasów i jest szczególnie bogate w leucynę i cysteinę. Uważa się, iż źródła białka leucyny są najsilniejszym wyznacznikiem syntezy i wzrostu białek mięśniowych i dlatego jest preferowanym wyborem dla większości bywalców siłowni.
Na czym polega różnica pomiędzy izolatem a koncentratem?
Ponieważ denaturacja może wpływać na aktywność biologiczną pewnych peptydów, bio koncentrat serwatki jest zdrowszy od izolatu. Jednak w zależności od zaimplementowanego cyklu produkcyjnego, izolat mimo wszystko może jeszcze zawierać obszerne ilości aktywncyh peptydów. Izolat białka serwatkowego jest dużo lepiej przyswajalny od koncentratu, lecz ma w sobie mniej substancji odżywczych.
Izolat vs koncentrat białka - czym kierować się przy wyborze?
Przy wyborze artykułu białkowego ważne jest, żeby rozważyć swoje cele, budżet i stan zdrowia. Pamiętajmy, że koncentraty serwatkowe zawierają pokaźną ilości laktozy i każdy z nietolerancją tej substancji powinien ich unikać. Izolaty są bardziej przetworzone, droższe i mogły stracić dużo związków prozdrowotnych, które w nienaruszonym stanie odnajdziemy w bio koncentratach. Z drugiej jednak strony izolaty zawierają obszerniejszą ilości białka. Jeśli nie tolerują Państwo laktozy i potrzebują szybko wchłaniającej się odżywki, wybierz izolat białka. Jest on łatwo trawiony przez organizm i nie powoduje skutków ubocznych. Natomiast najkorzystniejszym wyborem dla osób początkujących i tych, które szukają towaru w niskiej cenie, będzie bio koncentrat.