BIAŁKO JAKO PODSTAWOWY BUDULEC MIĘŚNI Białko to widoczny, jak nie najmocniejszy budulec organizmu człowieka, w szczególności masy mięśniowej, jak w dodatku tkanki nerwowej i gruczołowej. W nauce istnieje sporo kryteriów podziału białek, jednakże jednym z podstawowych jest podział ze względu na budowę i skład. Białka proste zbudowane są wyłącznie z aminokwasów i możemy do nich zaliczyć m.in. Protaminy,histony, albuminy, globuliny,prolaminy, gluteliny oraz skleroproteiny. Każde ze wspominanej grupy białek prostych na swój sposób, tj. W związku z posiadanymi przez siebie właściwościami oddziałuje na organizm człowieka. Wyróżniają się one najczęściej funkcjami, związkami w których można je znaleźć oraz m.in. Przyswajalnością. Z kolei do białek złożonych możemy zaliczyć chromoproteiny, fosfoproteiny, nukleoproteiny,lipidoproteiny, glikoproteiny, metaloproteiny, które podobnie jak białka proste różnią się najczęściej składem, działaniem, a mianowicie ośrodkiem działania w organizmie do których są skierowane,, a także lokalizacją w organizmie.
Dla sportowców najważniejszym kryterium jest natomiast podział białka ze względu na wartości odżywcze, w którym wyszczególnić możemy białka doborowe tj. Pełnowartościowe, czyli takie które w swym składzie zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, np. Albumina, kolagen, białko jaja kurzego, białko mleka i mięsa i białka niedoborowe tj. Niepełnowartościowe, czyli te nie posiadające nawet jednego aminokwasu egzogennego, czyli np. Żelatyna. Tym samym białko można śmiało uznać, za najważniejsze źródło składników odżywczych, składające się z aminokwasów wytwarzanych poprzez nasz organizm i dostarczanych ze źródeł zewnętrznych m.in. Pokarmu czy odżywek.
DLACZEGO potrzebnE CI SĄ BIAŁKA? Białko m.in. Wspomaga utrzymanie masy mięśniowej, gdy trenujesz, jesteś na diecie albo po prostu w życiu rutynowym. Twój organizm wymaga większej ilości białek, gdy trenujesz regularnie, niezależnie od tego czy celem jest rozszerzenie masy mięśniowej czy redukcja, lub wraz z wiekiem. To białka są po części odpowiedzialne za regenerację uszkodzeń. Co pokaźne, poziom białka należy regulować tj. Uzupełniać codziennie, by zagwarantować swemu organizmowi prawidłowy rozwój.U osób systematycznie ćwiczących na siłowni, zapotrzebowanie na białko rośnie. Co do zasady nie ma też znaczenia czy celem sportowca jest powiększenie masy mięśniowej czy także jej redukcja, albowiem w obu przypadkach białko odgrywa stanowczą rolę i przyczynia się tym samym do osiągnięcia zamierzonych celów. W przypadku chęci rozszerzenia masy mięśniowej stanowi podstawę, z którego organizm może syntetyzować białka i generować mięśnie, natomiast w przypadku redukcji drugim pomaga uniknąć nadmiernej utracie tkanki mięśniowej, regulując przy tym głód.
DLACZEGO POWINIENEŚ KORZYSTAĆ Z SUPLEMENTÓW BIAŁKOWYCH? Spożywanie koktajli białkowych jest z pewnością prędkim, praktycznym i głównie szczególnie dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi stosownej ilości białek. Sporządzenie takiego koktajlu nie wymaga od nas cudów – starczy białko w proszku, shaker, trochę wody. Proszek białkowy można pozyskać z mleka, jak na dodatek ze źródeł zwierzęcych, roślinnych albo ich połączenia. Jego wchłanianie może przebiegać błyskawicznie (30-40 minut), umiarkowanie (1-2 godziny) lub wolno (ponad 2 godziny). Sposób przyrządzenia koktajlu białkowego zależy tylko i wyłącznie od nas samych, ponieważ dzisiejszy rozwój suplementacji proponuje nam spory wachlarz środków zawierających białko. W celu uzupełnienia powstałych wskutek treningu strat białkowych, tj. Szeroko rozumianej regeneracji, obowiązkiem powinna być konsumpcja posiłku białkowego do 30 minut po ćwiczeniach. Dla tych, którzy preferują trening wytrzymałościowy, zaleca się około 20 gramów białka, natomiast dla osób podejmujących trening siłowy do 40 gramów. Po treningu warto uzupełnić także węglowodany. Do koktajlu białkowego można zatem dodać garść płatków owsianych czy owoców, należy pamiętać jednak o podstawowej i najważniejszej zasadzie tzn. Koktajl białkowy powinien smakować, gdyż ma on być nagrodą po ciężkim treningu, a nie przykrym obowiązkiem.
Przygotowując koktajl białkowy należy mieć na względzie jakość białka. Nie ulega wątpliwości, że tylko stosowanie dobrej jakości białka w optymalny sposób przysłuży się naszemu organizmowi. Podstawowym komponentyem koktajlu białkowego może być jogurt naturalny, kefir czy maślanka, także serek wiejski albo twaróg. Można wybrać odżywki białkowe. Jedną z takich odżywek jest Iso Whey Zero marki Bio Tech USA.
rodzaje ODŻYWEK BIAŁKOWYCH Na rynku istnieją trzy warianty odżywek białkowych tj. Koncentrat białkowy, nazywany WPC -Whey Protein Concentrate, który w kontraście do izolatów czy hydrolizatów, jest najtańszą opcją z najmniej przetworzonym białkiem,jest otrzymywany metodą mikro- i ultrafiltracji, mieści do 85% białka.. Izolat białkowy, inaczejWPI- Whey Protein Isolate mieści więcej białka na 100 g aniżeli koncentrat i w przypadku białek pozyskiwanych z serwatki, nie zawiera jakiegokolwiek tłuszczu oraz laktozyOtrzymywane są, podobnie jak koncentraty, przez mikrofiltrację metodą CMFTak staranny cykl oczyszczania sprawia, iż preparaty te zawierają choćby 95% białka, w tym jeszcze więcej aminokwasów egzogennych aniżeli koncentraty, przy prawie zerowej zawartości tłuszczów i węglowodanów. Hydrolizat białkowy, tzw. WPH -Whey Protein Hydrolysate analogicznie jak izolat ma wysoką koncentrację białka, z kolei zaimplementowany wobec białka cykl hydrolizy, ma zwiększać jego wchłanialność. Hydrolizaty są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, bo zawierają do 100% oczyszczonego preparatu, który znikome ilości, tego białka mlecznego.
ISO WHEY ZERO – CZYLI ODŻYWKA BIAŁKOWA NA MIARĘ oczekiwań! Jedną z najkorzystniejszych odżywek białkowych przystępnych na rynku jest Iso Whey Zero firmy BioTech USA. Jest to odżywka o bogatej zawartości białka, która w sposób kompletny dostarcza organizmowi konieczne porcje białka, zezwalające uzupełnić brakujące zapasy białka w diecie. Iso Whey Zero nie jest skierowane jedynie do konkretnej grupy docelowej tj. Fachowych sportowców, gdyż mogą ją jeszcze amatorscy sportowcy. Towar ten głównie znamionuje wysoka koncentracja białka, bardzo korzystny, niepowtarzalny smakami, a także praktycznie zerową ilością węglowodanów.
Iso Whey Zero to najwyższej jakości, pozbawiany cukru, laktozy*, a także glutenu izolat białka serwatkowego ze elementyem podstawowym w postaci izolatu native whey, dodanym BCAA i aminokwasami. Uzupełnia dietę, wspomaga przyrost suchej masy mięśniowej, zatrzymuje katabolizm mięśniowy i przyspiesza regenerację mięśni, a co najważniejsze gromadzi w składzie wyłącznie najwyższej jakości czysty izolat białka serwatki, uzyskiwany metodą CFM*.
Metoda CFM oznacza Cross Flow Microfiltration, a skrupulatnie mikrofiltrację przeprowadzaną w przepływie krzyżowym, polegającą na rozdzieleniu cząsteczek znajdujących się w fazie koloidalnej, wykorzystując różnicę ciśnień po obu stronach membrany (filtrowany roztwór jest w ruchu). Istotą procesu jest jednak to, że prowadzony jest on w obniżonej temperaturze, wobec czego w żaden sposób nie dochodzi do denaturacji struktur białkowych.skomplikowana procedura tworzenia, a także wymóg zapewnienia adekwatnych warunków technicznych sprawia, iż koszty produkcji izolatu białek serwatki rosną, co wpływa ponadto na cenę. Należy jednak zaznaczyć, że w ten sposób uzyskuje się odżywkę o najwyższej jakości i wartości biologicznej, która rekompensuje poniesione koszty zakupu.
BIOTECH USA ISO WHEY ZERO – ODŻYWKA WŁAŚNIE DLA CIEBIE! - element podstawowy: Izolat Native Whey
- skrajnie wysoka zawartość białka
- Z dodatkiem aminokwasów: glutaminy i BCAA
- prędkie i proste wchłanianie
- Bez cukru, laktozy* i glutenu *
- Bez środków konserwujących
- Bez aspartamu
Nasz Izolat Natywnego Białka Serwatki jest wyprodukowany bezpośrednio ze świeżego mleka po pasteryzacji, mikro- i ultrafiltracji w niskiej temperaturze, a następnie poddany procesowi pulweryzacji w specjalnie asygnowanych do tego suszarniach. Dzięki tej oryginalnej procedurze struktura białka pozostaje zachowana w swej najpełniejszej formie i pozostaje bogata w immoglobulinę (przeciwciała) i laktoferynę (będącą częścią układu opornościowego).
Podobnie jak wszystkie produkty BioTechUSA, Iso Whey Zero składa się z bezpiecznych i precyzyjnie dostosowanych komponentów.
CZYM JEST NIETOLERANCJA LAKTOZY? Laktoza, znana także jako cukier mleczny jest węglowodanem złożonym, stanowiącym ok. 2-8% suchej masy mleka. Laktoza jest nam konieczna zwykle w okresie niemowlęcym, dlatego nie jest rzadkością, iż w okresie dorosłym twój organizm nie produkuje laktazy, enzymu odpowiedzialnego za rozbicie laktozy, co z kolei jest przyczyną jej nietolerancji. Dzisiaj niemal 75% populacji światowej cierpi z powodu nietolerancji laktozy.