stylowa linia kutych noży z niemieckiej stali (X50CrMoV15) wyróżnia się prostym, wręcz surowym kształtem. Ostrze full-tang nieszablonowej twardości 54 HRC hartowane w kilkustopniowym procesie temperaturowym regulowanym komputerowo zagwarantuje długą żywotność ostrza, precyzję krojenia, a także łatwość ostrzenia. Rękojeść stworzona z najwyższej klasy tworzywa POM zagwarantuje ergonomię i wygodę stosowania.
Nóż Kuchenny - ten wariant noża najłatwiej umiejscowić gdzieś między nożem uniwersalnym, a nożem szefa. Jest wyraźnie większy od standardowego noża uniwersalnego. Jego klinga, choć zbliżona długością do noża szefa, jest od niego węższa, a tym samym sam nóż jest zauważalnie lżejszy. Większość lubujących się w kuchennych zadaniach, używa go w głównej mierze do krojenia praktycznie każdego typu surowego mięsa (zwłaszcza obszerniejszych kawałków), jak również do oddzielania go od kości. Spiczaste, ostre zakończenie, przy wąskiej klindze pozwala z łatwością wycinać mięso choćby w ciężko przystępnych miejscach, na dodatek rewelacyjnie pasuje do porcjowania wędlin, szynki, czy także pieczonego drobiu. Poprzez to wszystko jest niezwykle popularny m.in. W Stanach Zjednoczonych. Reasumując – kuchenny niezbędnik każdego mięsożercy.