Nóż o nazwie kiritsuke - z japońskiego oznacza przecięty, eksponuje się nietypowym kształtem ostrza. Szpic noża ma prosto przebić rybę, a następnie ją rozciąć, wyśmienicie nadaje się do filetowania mięsa ryb i do przygotowywania sashimi. Oczywiście można go jeszcze używać do krojenia mięsa albo warzyw. Nóż posiada ostrze o długości 20 cm.
Japońska marka KAI to synonim wysokiej jakości, wyroby z logo tej firmy w swojej ojczyźnie mają status kultowych produktów. Poza podziwm w Japonii, są one rozpoznawalne na całym świecie.
producent założona w 1908 roku, w mieście Seki rozwija się i sprzedaje wysokiej klasy noże i produkty pochodne, które cechuje niezwykła ostrość i funkcjonalność.
kolekcja SHUN stanowi jedną z najszczególniej wszechstronnych kolekcji ostrzy ze stali damasceńskiej na całym świecie. Szczególnie lubiana wśród najkorzystniejszych specjalistów w świecie kuchni oraz kucharzy amatorów.
Noże z serii SHUN to ostrza wytworzone ze specjalnej stali damasceńskiej składającej się z 32 warstw.
Rdzeń noża jest wytworzony ze stali VG-10.
Stal użyta do produkcji ostrzy to specjalny stop zawierający 1,0 % węgla i 1,5% kobaltu. Wytrzymała na korozję i trwała stal - 61± 1 HRC, daje klindze ostrość, która nie ma sobie równych. Ręcznie ostrzone ostrza, wyśmienite wyważenie sprawiają, iż noże z linii SHUN to niezastąpiony pomocnik dla najistotniej wymagających kucharzy.
Każdy nóż SHUN ma indywidualny i unikalny charakter, przez ułożenie poszczególnych warstw stali, niczym słoje w przekroju drzewa. Dzięki czemu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła, która łączy technikę z nowoczesnym designem.
Rękojęści noży zostały wytworzone z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie udoskonalonej równowagi.