Stal damasceńska to numer jeden stosowany w tworzeniu wysokiej jakości noży. Powstaje z 2 stali o rozmaitym składzie, które przez ogrzewanie łączy się w jedną całość, czego konsekwencją jest niepowtarzalna budowa ostrza o idealnych właściwościach. Stal damasceńska jest twarda, oporna na zużycie, wytrzymała, bardzo stabilna i ma długą żywotność. Krojenie jest dokładne i idealne, niezależnie od tego, czy rozpoczynasz przetwarzanie, porcjowanie mięsa, krojenie owoców, warzyw czy ciastek. Dzięki linii ostrzeń na ostrzu, posiekane składniki nie pozostają na nim, co docenisz w trakcie krojenia serów, wędlin, warzyw i ziół. Ten nóż kuchenny ze stali damasceńskiej przeznaczony jest nie tylko do stosowania fachowego, ale także dla kucharzy-amatorów, domowych smakoszy i smakoszy. Ma całkowitą długość 31,5 cm i ostrze 17,5 cm. Jego ostrze produkowano z wysokiej jakości 67-warstwowej stali damasceńskiej (twardość 60 HRC - wg Rockwella). Dzięki szerokości ostrza można nim w dodatku rozgniatać ząbki czosnku lub przekładać posiekane składniki bezpośrednio na patelnię albo garnek. Rękojeść noża santoku produkowana jest z drewna pakka (pakkawood) - poddanego obróbce ciśnieniowej kompozytu drewna i żywicy, który jest stabilny, odporny na ciepło i wilgoć, a także na zużycie mechaniczne. Wystarczy po użyciu umyć nóż w ciepłej wodzie z mydłem, opłukać i wysuszyć. Uwaga, nóż jest ostry i nie jest zabawką, należy go używać wyłącznie do krojenia żywności. Jeżeli potrzebne jest naostrzenie ostrza, użyj młynka kuchennego, stalowego.