Syrop Maple Spice Monin może posiadać pokaźne wykorzystanie, rekomendowany jest do kawy, herbaty, naleśników, deserów, ciast.
Syrop posiada bursztynową barwę. Znamionuje się mdłym, słodkawym smakiem.
Syrop klonowy wyprodukowany jest z soku klonowego. Jako pierwsi produkcję rozpoczęli Indianie północnoamerykańscy, którzy nie znając kotlarstwa, do soku gromadzonego w ceramicznych misach wrzucali rozgrzane w ognisku kamienie. Z czasem Europejczycy przybywający do Ameryki zaczęli zmieniać sposób wytwarzania, przez długookresowe gotowanie w miedzianych kotłach.
Fabryka Monin proponuje Państwu syrop stworzony według ich współczesnej receptury. Jego słodki przyjemny smak, z powodzeniem może być alternatywą dla białego cukru. Dzięki temu herbata i kawa nabiorą specyficznego smaku.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Maple Spice MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie składniki w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Maple Spice MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.