Syrop jest robiony z sukralozy- bezkalorycznego słodzika. Sukraloza jest bezpośrednio otrzymywana z cukru. Jest bezpieczny dla dzieci, kobiet w ciąży, diabetyków.
Syrop ma ciemnobursztynową barwę z miedziano-żółtymi rozbłyskami. Charakteryzuje się konkretnym, głębokim aromatem stopionego karmelu.
Karmel oznacza po prostu skarmelizowany cukier, tradycyjnie wykonany poprzez topienie cukru w naczyniu z wodą. Bogaty smak i odcień karmelu wynika z cyklu ogrzewania i topienia cukru. Karmel jest doceniany jako główny smak i używany ponadto w harmonii z innymi smakami.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Carmel Sugar Free MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie składniki w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Carmel Sugar Free MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.