Syrop Lavender Monin może posiadać spore zastosowanie, sugerowany jest do koktajli, herbaty, wina musującego, napojów gazowanych.
Syrop transparentną, jasno-purpurową kolorówę. Znamionuje się słodkim i konkretnym smakiem suszonej lawendy.
Przywodzi na myśl jasno-purpurowe, wonne pola lawendy francuskiej Prowansji. Większość ludzi kojarzy lawendę z perfumami, a także aromaterapią. Roślina ta była użytkowana od tysiącleci już w czasach imperium rzymskiego. Ten śliczny kwiat był używany do celów dekoracyjnych i stanowił ważny komponent przepisów wielu przystawek i deserów.
Lawenda marki MONIN charakteryzuje się przepięknym kolorem i charakterystycznym aromatem przypominającym barwy i aromaty Prowansji. Aromat ten stanowi część bukietów zapachów kwiatowych obejmujących także jaśmin, różę i fiołka. Wszystkie aromaty kwiatowe producenta MONIN są nadzwyczajne do wzbogacania aromatem kwiatów różnorodnych napojów i potraw.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Lavander MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie składniki w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Lavander MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.