Cupping jest terminem użytkowanym do opisania znormalizowanego cyklu degustacji i oceny kawy. Jest on powszechnie użytkowany na całym świecie - nad wyraz przez fachowych baristów, palarnie i degustatorów kawy. Jednak także zwykli fani kawy mogą skorzystać z tego rytuału, żeby porównać kilka kaw, przetestować swoje kubki smakowe i odkryć te gatunki kawy, które najistotniej odpowiadają ich podniebieniu. Celem cuppingu jest ocena różnych kaw przy użyciu skrupulatnie tych samych parametrów parzenia za każdym razem, takich jak liczba kawy, stopień zmielenia i temperatura kawy. Żadnych wyrafinowanych sprzętów do parzenia, żadnych sprytnych sztuczek baristów i żadnych dodatkowych elementów - nic tylko kawa w najczystszej postaci. Jeśli chcesz spróbować cuppingu, będziesz potrzebował kilku narzędzi, do których typowo należą czajnik, łyżeczki, specjalne filiżanki, timer i tym podobne. Loveramics pozwala jednak skrócić tę listę. Ich zmieniające kolor miseczki zmieniają się wraz z temperaturą kawy, więc nie musisz używać timera, by wiedzieć, kiedy dokładnie powinieneś zabrać łyk. Po zaparzeniu kawy za pomocą wody o temperaturze 95°C, miseczka nabierze szykownego białego koloru. Kiedy zmieni kolor na jasnoszary (po około 4 minutach), oznacza to, iż woda osiągnęła temperaturę 70°C - można już zamieszać napój, pousuwać z niego fusy albo bąbelki i wypić pierwszy łyk. Po 10 minutach, kiedy temperatura kawy spadnie do 55°C, cykl cuppingu jest zakończony. Dzisiaj można zacząć wszystko od początku i spróbować innej kawy.Niezależnie od tego, czy jesteś prawdziwym koneserem kawy, czy tylko ciekawskim miłośnikiem, ta miseczka od Loveramics z pewnością pomoże Ci odkryć radość z cuppingu!