"Polska kuchnia. Rozsmakuj sie w tradycji" to powrot do smakow z dziecinstwa. W elegancko wydanej ksiazce autorstwa Joanny Furgalinskiej znajduja sie przepisy na klasyczne potrawy polskie, ktore pamietamy z domu naszych rodzicow albo dziadkow, ale ktorych dzis sami czesto nie umiemy przygotowac, np.
krupnik, leniwe pierogi, ogorki kiszone, rydze smazone czy ciasteczka ze skwarek. Przepisy sa zebrane w kilku tematycznych rozdzialach: zupy, potrawy z maki i ziemniakow, potrawy miesne, dania z ryb, warzywa, smakolyki, dodatkii napoje.
Na koncu ksiazki zamieszczony zostal alfabetyczny indeks przepisow oraz miary i wagi. Calosc bogatoi dowcipnie ilustrowana przez Autorke, na wzor wydanej w 2015 roku ksiazki "Slonsko kuchnia dla Hanysowi Goroli", cieszacej sie ogromnym zainteresowaniem.Joanna Furgalinska - absolwentka Katowickiego Wydzialu Grafiki Akademii Sztuk Pieknych w Krakowie.
Specjalizuje sie w litografii barwnej, ilustracji ksiazkowej i malarstwie. Miala niemało wystaw jednostkowych, miedzy innymi dwukrotnie w Ottawie (grafika), dwukrotnie w Amsterdamie (grafika) i wielu innych miejscach.
Jest autorka ilustracji do kilkudziesieciu ksiazek. Wydala kilka autorskich ksiazek dla dzieci. Jest takze autorka pozycji "Slonsko godka - ilustrowany slownik dla Hanysow i Goroli" i ksiazki kulinarnej "Slonsko kuchnia.
Dla Hanysow i Goroli". Prace autorki znajduja sie w zbiorach muzealnych w kraju, a także w kolekcjach prywatnych w kraju i za granica.