progresywna publikacja dotyczaca podstaw zywienia czlowieka, a takze zywienia w roznych schorzeniach z uwzglednieniem dietoprofilaktyki. W ksiazce uwzgledniono aktualny stan wiedzy dotyczacej potrzeby energetycznego, roli weglowodanow, bialka, tluszczow, witamin i mikroskladnikow w zywieniu czlowieka, a także ich znaczenie w terapii chorob.Omowiono rowniez obecnie sugerowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otylosc, cukrzyca, dna moczanowa, choroby zwiazane z rozwojem miazdzycy, nadcisnienie tetnicze, przewlekla choroba nerek, kamice ukladu moczowego, niedokrwistosc, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przelyku, choroba wrzodowa, zespol jelita drazliwego i przewlekle zapalenie trzustki.Publikacja bedzie doskonalym zrodlem poręcznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osob profesjonalnie zajmujacych sie dietetyka, studentow dietetyki i pielegniarstwa, a także wszystkich zainteresowanych ta tematyka.