Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!
Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.
Współczesna nauka wypracowała niemało metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie za każdym razem uzależniające, wywołujące otyłość produkty dużych koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców i jakie wykorzystanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda także w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.
Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.
Czy wiesz, że:
• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania niedużych kawałków mięsa w spore płaty?
• delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?
• kupujący nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane też ze względów estetycznych?
Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...
Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel
niemało popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc wyjątkowo raduje książka, która pokazuje tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam pokaźnie bardziej stabilną perspektywę na jedzenie aniżeli większość współczesnych publikacji na ten temat.
Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food
Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam konkretną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.