Zdjęcia Najlepiej spożyć przed…. Czyli o tym, co masz na talerzu

Literatura obcojęzyczna

Dostępność: Brak produktu

Najlepiej spożyć przed…. Czyli o tym, co masz na talerzu (Bo.wiem.)

Marka: Bo.wiem.
Cena niedostępna
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w...

Podstawowe cechy

ISBN

9788323350613

Oprawa

Miękka

Sprawdź promocyjne oferty na Najlepiej spożyć przed…. Czyli o tym, co masz na talerzu

  • Dane o obowiązujących cenach i dostępności towaru wykorzystane w zestawieniu zczytywane są niemal natychmiast.

Pełny opis produktu

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!

Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.

Współczesna nauka wypracowała niemało metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie za każdym razem uzależniające, wywołujące otyłość produkty dużych koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców i jakie wykorzystanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda także w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.

Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.

Czy wiesz, że:

• klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania niedużych kawałków mięsa w spore płaty?

delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?

• kupujący nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane też ze względów estetycznych?

Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...

Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel

niemało popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc wyjątkowo raduje książka, która pokazuje tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam pokaźnie bardziej stabilną perspektywę na jedzenie aniżeli większość współczesnych publikacji na ten temat.

Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food

Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam konkretną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.

Tytuł Najlepiej spożyć przed…. Czyli o tym, co masz na talerzu Autor Nicola Temple Tłumacz Maria Moskal Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego EAN 9788323350613 ISBN 9788323350613 Kategoria Poradniki\Kuchnia kolekcja #nauka ilość stron 304 Rok wydania 2021 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1

Parametry

ISBN

9788323350613

Oprawa

Miękka

Autor

Temple nicola

Ilość stron

304

Rok wydania

2021

Kategoria

Literatura obcojęzyczna

Producent

Bo.wiem.

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Helena G.
Helena G.
23.09.2024
Każda opublikowana opinia użytkownika ma dla nas bardzo duże znaczenie
Jeśli udało Ci się korzystać z produktu Najlepiej spożyć przed…. Czyli o tym, co masz na talerzu podziel się z innymi swoją oceną i opinią. Wskaż jakie są Twoje wrażenia z korzystania, czy nie żałujesz zakupu produktu, a także czy relacja jakości do ceny jest satysfakcjonująca.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Bo.wiem Bo.wiem Dziewczynka z wycinanki
Do sklepu Szczegóły

Bo.wiem Dziewczynka z wycinanki

40,60 zł
Haga, 1942 rok. Jedynym sposobem na ocalenie Lien, dziewięcioletniej Żydówki, przed nazistowskimi prześladowaniami jest oddanie jej do rodziny...
Rekomendacja
Bo.wiem Córki jałty Bo.wiem
Do sklepu Szczegóły

Córki jałty Bo.wiem

62,41 zł
Nieznana obfita Trójka W lutym 1945 roku koniec wojny był już w zasięgu ręki, jednak napięcia w trakcie konferencji w Jałcie groziły zerwaniem...
Rekomendacja
Bo.wiem A gdyby tak ze świata zniknęły koty? Bo.wiem
Do sklepu Szczegóły

A gdyby tak ze świata zniknęły koty? Bo.wiem

34,60 zł
Czy wiesz, co tak naprawdę jest w życiu ważne? Dni młodego listonosza, mieszkającego samotnie z kotem Kapustkiem, są policzone, choć on...
Rekomendacja
Bo.wiem Atlas sztucznej inteligencji Bo.wiem
Do sklepu Szczegóły

Atlas sztucznej inteligencji Bo.wiem

54,71 zł
sztuczna inteligencja nie jest ani inteligentna, ani nienaturalna Nieodwracalna transformacja naszego życia, jaką niesie ze sobą wynalezienie...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Princeton university press Bismarck and the development of germany
This political history of Germany assesses Bismarck's role in the events which paved the way for the catastrophes of the twentieth century,...
Rekomendacja
Quercus publishing Psychology in minutes
Do sklepu Szczegóły

Quercus publishing Psychology in minutes

47,51 zł
To what extent is memory based on mood? Why do we compare ourselves to others? Are there different types of intelligence? How do we change...
Rekomendacja
Zamieńmy słowo. Język polski. Szkoła podstawowa klasa 4. Zeszyt ćwiczeń
W zeszycie ćwiczeń Zamieńmy słowo. Język polski. Szkoła podstawowa klasa 4 znajdują się przeróżne i atrakcyjne ćwiczenia, m.in. Krzyżówki,...
Rekomendacja
Znajdę przyjaciela Karty pracy dla dzieci i młodzieży ze spektrum autyzmu oraz innymi trudnościami komunikacyjnymi
Karty pracy, przeznaczone dla uczniów w wieku 8–15 lat, przygotowują do zmierzenia się z zagadnieniem wchodzenia w interakcje społeczne....
Rekomendacja
POSTALES PERSAS
Do sklepu Szczegóły

POSTALES PERSAS

70,71 zł
Tras su graduación en Historia Moderna en la Universidad de Oxford, viaja a Bagdad donde su tío Frank Lascelles trabajaba como diplomático....
Rekomendacja
Greg Elementarz czytamy metodą sylabową
Do sklepu Szczegóły

Greg Elementarz czytamy metodą sylabową

24,40 zł
To najkorzystniejsza książka do nauki czytania, z jaką spotkałam się do tej pory w mojej praktyce zawodowej. Metoda sylabowa jest znana...
Rekomendacja
Cengage Outcomes 2nd edition advanced student's book +class dvd
Outcomes 2nd edition to kolejna edycja popularnego kursu, uzupełniona o materiały National Geographic i perfekcyjne filmy, dzięki którym...
Rekomendacja
Hachette children's book Malory towers: first term
Do sklepu Szczegóły

Hachette children's book Malory towers: first term

38,00 zł
Enormously popular all over the world, Enid Blyton's school series combines everything that makes school so special - friendships, learning,...
Rekomendacja
Zoo in the Sky
Do sklepu Szczegóły

Zoo in the Sky

31,40 zł
Large, vibrant paintings and shimmering foil stars make a brilliant connection between age-old stargazing tales and the constellations....
Rekomendacja
All natural beauties Goliath verlag gmbh
Do sklepu Szczegóły

All natural beauties Goliath verlag gmbh

135,74 zł
"Was heißt schon für uns Frauen, mit Anstand alt zu werden? Lieber unanständig jung bleiben.", sagte eine berühmte Schauspielerin. Und genau...
Rekomendacja
Dziś i jutro NEON Wiedza o społeczeństwie, podręcznik dla klasy 8 szkoły podstawowej EDYCJA 2024-2026
Podręcznik z serii „Dziś i jutro" do wiedzy o społeczeństwie uwzględnia zmiany w podstawie programowej z 2024 r. Mieści aktualne dane dotyczące...
Rekomendacja
Références n°94: dieu et la sciences - septembre-novembre 2023 Le point
L’histoire des relations entre Dieu et la science? Trois dates pourraient les résumer. 1615: « Contentez-vous de nous dire comment on va...