Jaka jest konwencjonalna kuchnia tajska oprócz tego, iż uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które poprzez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że – podobnie jak inne kuchnie narodowe – jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza specyficzny smak. Bazując na tym, co świeże i sezonowe, tradycyjne i innowacyjne zarazem, kuchnia tajska jest pyszna i zdrowa.Izabella Wit-Kossowska – dziennikarka, redaktorka. Fascynują ją ludzie i ich historie. Uważa,korzystne pytania są udoskonalone aniżeli łatwe odpowiedzi. Nie może żyć bez jazzu, papryczki chili i kawy, o której napisała książkę Historia kawy, czyli opowieść o najważniejszym napoju świata (Wydawnictwo SBM, 2021). Wszędzie, gdzie może znaleźć ale jedną z tych rzeczy, jest u siebie. Także w Tajlandii.