Uaktualnione i zwiększone wydanie 2023!Od lekarza do kucharza jest książką medyczno-kucharską dla alergików, otyłych, reumatyków, sercowców, cukrzyków, chorych z rakiem, dzieci, dorosłych, niemowląt a także zdrowych, którzy nie chcą chorować, chcą żyć długo i w korzystnej formie. Książka przemyca wiedzę medyczną o jedzeniu do kuchni. Wyjaśnia zawiłości łączenia części pokarmowych, przełożenia ich doboru do utrzymania albo utraty zdrowia. Omawia przydatność i użycie każdej grupy pokarmowej włącznie z przepisami. Uczy jak przygotować modne potrawy bez mąki pszennej, cukru, mleka i innych części destrukcyjnych z najróżniejszych powodów.W książce odszukasz odpowiedzi na to:- jak dać sobie radę z przygotowaniem zdrowych dań,- dlaczego powszechnie uprawiana pszenica szkodzi zdrowiu i jakie zboża warto spożywać,- jak właściwie żywić dzieci,- jakie tłuszcze spożywać, w jakiej postaci i dlaczego,- jakie warzywa i dlaczego warto spożywać i jak je podawać,- jakie mięso warto spożywać i w jakiej postaci,- czym słodzić i jakie desery są zdrowe,- co pić i co z winem (korzystne czy złe),- jak można się samemu odchudzić i pozbyć pszennego brzucha,- blisko 30 porad zdrowotnych dotyczących stylu życia.Wyjaśnianie każdemu z osobna, jak ma gotować i komponować posiłki, zabiera mi nad wyraz dużo czasu - i nadwyręża moją krtań, która została wcześniej zniszczona przewlekłymi procesami zapalnymi na tle krzywdzącego działania pokarmów oraz alergii na grzyby i roztocza w przeszłości, gdy o chorobach alergicznych nic nie wiedziałam. Podczas jej pisania doszłam do wniosku, iż przeznaczenie tej książki jest dla szerszego grona, nie tylko dla alergików. To książka dla wszystkich chorujących. Dla tych, którzy nie chcą chorować ani teraz, ani na tzw. Starość. I chcą dożyć sędziwego wieku w produktywności fizycznej i intelektualnej.- dr n. Med. Danuta Myłek