W poradniku, obok krotkiego wprowadzenia w historie spozywania kielkow, duzo miejsca poswiecono ich wlasciwosciom odzywczym, sposobom przygotowania domowej uprawy, wyborowi nasion i kielkownic, czyli naczyn i pojemnikow, ktore beda gwarantowaly najkorzystniejsze plony. Poza tym mozemy dowiedziec sie, jak uniknac bledow w uprawie, żeby nie zniechecac sie do kielkowania nasion i nie szkodzic zdrowiu.Jednak najwartosciowsza czescia prezentowanej ksiazki jest zbior opisow przeszlo 60 gatunkow roslin, ktorych nasiona nadaja sie do kielkowania i sa doskonalym uzupelnieniem codziennej diety. Kazdy opis zwiera m.in. Nazwe lacinska rosliny, czas kielkowania, zawartosc witamin i mineralow, a takze w jakiej formie nalezy spozywac informacje kielki.obszerna zaleta poradnika jest rowniez rozdzial poswiecony przepisom kulinarnym, w ktorych kielki graja glowna role. Mozemy sie tu dowiedziec, jak przygotowac smakowite salatki, pasty do pieczywa, przekaski, napoje i desery, lecz takze dania glowne wzbogacone kielkami. Jednym slowem, poznajac "Kielki w domowym ogrodzie" stajemy sie jednoczesnie producentami, jak i konsumentami wlasnorecznie wyhodowanego pozywienia, ktore niewatpliwie ma ogromny wplyw na nasze zdrowie i samopoczucie, nie wspominajac juz o satysfakcji z proekologicznej dzialalnosci zarowno w najblizszym otoczeniu, jak i w wiekszej, edukacyjnej, skali.