"Smakologia" to ilustrowana wyprawa do świata jedzenia, zawierająca istotnie ciekawe dane z całego świata. Wybierz się w tę fascynującą podróż, nie tylko kulinarną, lecz też kulturową, historyczną, zdrowotną i środowiskową!
"Smakologia" jest interesującą książką, całkowitą barwnych ilustracji i ciekawostek ze świata jedzenia. Humorystycznie napisana, jednocześnie bawi i uczy minimalnego Czytelnika. Porusza mnóstwo ważnych kwestii, takich jak zdrowa dieta, elementy odżywcze czy witaminy.
Ola Woldańska-Płocińska opowiada w dodatku sporo fascynujących historii. Przedstawiona wiedza niewątpliwie zainteresuje Czytelników w każdym wieku. Ze stron "Smakologii" można dowiedzieć się m.in., jak człowiek ujarzmił rośliny i jak w ogóle wpadł na ten pomysł.
Autorka odpowiada także na dużo innych pytań, które, choć zdają się oczywiste, to okazują się znacznie trudniejsze. Po co jemy$1 Czy jedzenie leczy$2 Czym jest szafran$3 Czy to prawda, iż niektóre przyprawy były, a choćby są droższe od złota$4 Jak wyglądały starożytne uczty i co wtedy można było znaleźć na stołach$5 Czemu tak nieraz na zdjęciach i filmach widuje się cezara jedzącego winogrona$6 Jak powstaje czekolada$7 Jakie dane zawierają etykiety i co można z nich wyczytać$8 To tylko niektóre z pytań, na które odpowiedzi czekają w "Smakologii".
Ola Woldańska-Płocińska kreuje pouczające i humorystyczne książki dla młodszych Czytelników, ale zawarta w nich wiedza może zaskoczyć dodatkowo rodziców! Dotychczas w linii ilustrowanych książek, których zadaniem jest przybliżenie dziecku funkcjonowania świata, znajdują się tytuły: "Smakologia", odkrywająca wszystkie sekrety jedzenia na przestrzeni wieków, "Zwierzokracja", mówiąca o prawach, uczuciach i pochodzeniu zwierząt, a także "Śmieciokracja", tłumacząca zagadnienia z ekologii i ochrony środowiska.
Posiadane przez nas egzemplarze posiadają porysowane i uszkodzone okładki. Publicat 2020, ISBN: 9788327105028, oprawa twarda, 80 s.