297 przepisów na życie w radości, bez zmęczenia i chorób, na doskonały apetyt i wyśmienity sen, a także na bezusterkową pamięć i niewpadanie w gniew i wyśmienity humor. Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii i części zawierającej przepisy i wyróznionia dotyczące chorób.
Ohsawa adaptuje greckie słowa "macro", czyli obszerne, długie oraz "bios" - życie, żeby nazwać wypracowaną przez siebie metodę osiągania zdrowia, szczęścia i harmonii. Opiera się ona na starożytnych koncepcjach "jin" i "jang", które zostały pogłębione poszukiwaniami w dziedzinie biologii, chemii i medycyny i na ich funkcjonalnym zaimplementowaniu.
Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii, a także części zawierającej przepisy, a także wyodrębnionia dotyczące chorób. Kuchnia makrobiotyczna jest kuchnią prostą, lecz wymagającą uwagi - nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić makrobiotyczny kapuśniak, makrobiotyczne pierogi czy smaczny żurek.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.