Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najkorzystniejszych książek kulinarnych teraz w nowym wydaniu!
Ponad 600 stron specyficznej, gromadzonej poprzez dużo lat wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso.
Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, dzisiaj masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej.
Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności i, jak użyć proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne.
dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów w trakcie kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie nieprzewidzianki i trudności, które mogą napotkać,, a także radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji!
___
Ważne jest, aby zrozumieć że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu pokaźnie szerszym aniżeli praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, iż fermentacja stworzyła nas.
Sandor Ellix Katz