To pierwsze na polskim rynku wydawniczym
tak duże kompendium zdrowego odżywiania, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki!
ponad 700 stron!
EKSPERCI POLECAJĄ:
interesująca książka, która przybliża nam metody zezwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych,
specjalista konwencjonalnej medycyny chińskiej
Autor podaje proste metody złagodzenia przeróżnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, choćby w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka gromadzi także bardzo cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. Chem. Urszula Pytasz,
dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To nad wyraz wielkie zagadnienie, z którym niedużo wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie mający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci typowo poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia", równocześnie specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o korzystnym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy,również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
dr n. Med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej
Kompendium zawiera:
? przezroczyste wskazówki rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych
? metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę,
w której przeważającą rolę odgrywają nierafinowane zboża i warzywa
? podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń, a także rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu
? opisy poszczególnych produktów roślinnych i zwierzęcych, a także ponad 300 przepisów kulinarnych na uzdrawiające dania
? dane dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą różnych chorób m.in. Zapalenia stawów czy uzależnienia od używek
Podtytuł: Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu
Tytuł oryginału: Healing with whole foods
ISBN: 9788375790238
Kod paskowy: 9788375790238
Autorzy: Pitchford Paul
Tłumaczenie: Zagroba Iwana
Wydanie: 1
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 23018
Miejscowość: Łódź
liczba stron: 768
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 25.3x19.5cm
Głębokość (mm): 50
Waga: 1.54
Język oryginału: angielski
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka