Odkryj kasze na nowo!
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują konwencjonalne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wyszukanymi, autorskimi zdjęciami.
Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące równocześnie dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.
Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!
Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia. Odpowiada za część merytoryczną, przygotowanie dań i przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat Ogólnopolskiego Konkursu dla mistrzowskich Fotografów Kulinarnych, autor wszelkich zdjęć zamieszczonych w książce.
Książkę polecają:
To książka, której szukałem i na którą czekałem. Kasza dzięki niej wraca w wielkim stylu.
przeróżna, kosmopolityczna, tania, pyszna i zdrowa. A do tego - jak pokazują Autorzy - niejedno ma oblicze.
Grzegorz Łapanowski
Nauczyłam się jeść kaszę, kiedy zaczęłam mieszkać w Polsce. We Włoszech na przykład kasza gryczana jest prawie nieznana, a mnie od razu niezwykle zasmakowała. Dzisiaj różnorodne warianty kasz są jedną z podstaw jadłospisu mojego domu, dlatego szczególnie się cieszę, iż powstała taka błyskotliwa książka, pełna pysznych przepisów.
Tessa Capponi-Borawska
Obejrzałam, przeczytałam, zainspirowałam się i przechodzę na kaszę! aczkolwiek wiedziałam od zawsze, że kaszy nigdy dość, że zdrowa, smaczna i tania, to jakaś mi się nudna zdawała Te ziarenka takie nijaki, te kolory jak z polskiego pejzażu Zdrowe, nic przyjemnego. No, a ile się można dla zdrowia poświęcać? Tymczasem wystarczył jeden poranek spędzony z książką Kipi kasza, żeby moje myśli o tych wszystkich przesypujących się z chrzęstem ziarenkach zaiskrzyły się smakowicie. Panowie autorzy - dziękuję! Głodni wiedzy dostają do ręki kompendium danych o wszystkich rodzajach kaszy od tych dostępnych po te nieosiągalne na polskim rynku. Kto na diecie bezglutenowej, ten się dowie, że więcej jest kasz bez glutenu niż tych glutenowych, a co najważniejsze - będzie umiał jedne od drugich odróżnić. Kto lubi książki kucharskie po prostu oglądać, tego wzrok ucieszą Wasze smakowite fotografie, od których ślinka do ust płynie. A kto szuka inspiracji kulinarnej, ten ją prosto znajdzie wśród dziesiątek przepisów. Ja np. Całe życie gotowałam kaszę na sypko wg zupełnie innej receptury. Czas spróbować Waszej. Idę gotować kaszę!
Maryla Musidłowska
Recenzja patronacka:
Nie znosisz kaszy? Przeczytaj, staniesz się fanem kaszy. Uważasz, że kasza jest nudna? Zjedz kushi (połączenie sushi i kaszy) albo ugotuj kaszotto. I co dzisiaj powiesz?
Fantastyczna książka wokół jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich towarów - nie tylko przepisy! Polecam!
Anna Wrońska, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia"
kolekcja procesu: SAMO SEDNO
ISBN: 9788377885536
Kod paskowy: 9788377885536
Autorzy: Łukasik Paweł, Targosz Grzegorz
Wydanie: 1
Rok wydania: 2015
Kod wydawcy: 30542
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 248
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.19.0
Format: 20.5x27.2cm
Głębokość (mm): 25
Waga: 1.044
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka