Dociekliwy geek w kuchni nie ucieszy się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów.
Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować szykowne danie, które zniewoli gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!
Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Wynajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów i dane wprost od badaczy, naukowców i rewelacyjnych szefów kuchni.
Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić rewelacyjne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo!
Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niedużej pomocy tej książki prędko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... Nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!
W tej książce między innymi: przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie przydatne dane o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach co się dzieje podczas gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia co wpływa na wrażenia smaku i zapachu karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technologia sous vide i inne Kuchnia? Badaj, eksperymentuj, pytaj - i ciesz się!
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.