Tak smakuje Lwów!
Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią Domem.
Ale kuchnia lwowska to o mnóstwo, niemało więcej. Marianna Dushar - rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych - zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a choćby włoskie, greckie i bliskowschodnie.
wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa - miasta, gdzie tradycja spotyka się z postępowością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa "parzybroda" naprawdę jest tak pyszna, iż nie sposób czekać, aż ostygnie!
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
Marianna Dushar na kuchni galicyjskiej zna się jak niewiele kto. Jest twórczynią modnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com. Choć mnóstwo inspiracji czerpie ze starych książek kucharskich, to swoim daniom nadaje progresywnego sznytu, ukazując, jak lwowiacy jedzą dzisiaj i jak szczególnie ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z przeróżnych kultur.