Nieposkromiona miłość do masła, gastronomiczny challenge pomiędzy seryjną morderczynią a młodą reporterką i… kilka kilogramów więcej. Kulinarna emancypacja w japońskiej wersji Milczenia owiec. „Są jednak dwie rzeczy, których nie toleruję: to feminizm i margaryna". Manako Kajii, wyśmienita kucharka i autorka lubianego bloga o luksusowej kuchni, przebywa w areszcie śledczym w Tokio. Została skarżona o zabójstwo trzech samotnych biznesmenów. Miała ich uwieść swym kulinarnym wyrafinowaniem. Sprawa żywo interesuje opinię publiczną, ale osadzona uparcie odmawia kontaktu z mediami i nie przyjmuje żadnych wizyt. Jednak gdy młoda dziennikarka Rika Machida zwraca się do niej z prośbą o przepis na gulasz wołowy, postanawia zrobić wyjątek. Rika, jedyna kobieta w redakcji „Tygodnika Shūmei", każdego wieczoru pracuje do późna, a jej kolacje to na ogół podgrzewany ramen w kubku. Tymczasem spotkania z Manako, której obiecała rozmowy wyłącznie o jedzeniu i gotowaniu, bardziej aniżeli reporterskie śledztwo zaczynają przypominać profesjonalny kurs kulinarny. Rika się zmienia. Z każdym nowym posiłkiem coś budzi się w jej ciele, a czysto zawodowe zainteresowanie przeradza się w dziwną fascynację. Natchniona prawdziwą historią „Zabójczyni Konkatsu" powieść Asako Yuzuki stała się literacką sensacją w Japonii i za granicą. Masło to żywa, niepokojąca eksploracja mizoginii, obsesji i transgresyjnych przyjemności jedzenia w kraju, w którym kobiety muszą zawsze zadowalać mężczyzn, a nigdy siebie. „Przyssałem się do tej powieści". Nigel Slater „Tłusty przysmak z gwiazdką Michelina". „The Times" „Po prostu idealne!" INEWS Tytuł Masło Autor Asako Yuzuki Tłumacz Anna Wolcyrz Wydawnictwo Wydawnictwo Literackie EAN 9788308085172 ISBN 9788308085172 Kategoria Literatura\Sensacja kryminał ilość stron 340 Rok wydania 2024 Oprawa Miękka ze skrzydełkami