DZIECI GOTUJĄ. ZIMA
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera mamy ochotę na sycące ciepłe posiłki – gęste zupy i sosy, dania na bazie kaszy, makaronu i ziemniaków.
Częściej korzystamy z rozgrzewających korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu i anyżu, które nadzwyczajnie komponują się, np. Z zimowymi herbatami. A gdy ich smak wzbogacą miód, sok malinowy i cytrusy, to po prostu palce lizać! Właśnie zimą kupujemy aromatyczne i świeże (!) cytrusy. Chętniej również sięgamy po kiszonki, pieczone albo gotowane warzywa korzeniowe i bulwy. Tradycyjne bezmięsne potrawy wigilijne i sporo wariantów dań z ryb wywołują, że Boże Narodzenie inaczej pachnie i smakuje. Dzieje się tak również za sprawą pieczonych mięs, wyrafinowanych sałatek i wypieków.
W tej książce odkrywamy tylko NIEKTÓRE WALORY KULINARNE ZIMY. A jednocześnie namawiamy do eksperymentowania. Dlatego oprócz szczegółowych przepisów są także propozycje jak zmienić proponowaną potrawę.