Historia kuchni rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, żeby zdobyc pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? Przyprawy były kiedyś tak cenne, iż płacono nimi podatki!
Słodycze wyglądały inaczej. Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury. Z tą bogatą ilustrowaną książką zajrzycie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów i ciekawostki związane z przygotowaniem jedzenia i stylem odżywiania się.
Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w unikatowych warunkach: w samolotach i statkach kosmicznych. Poznacietradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i.....najmocniej obrzydliwe.
Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki! Tytuł Zjeść głowę cukru ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci Autor Małgorzata Kur Wydawnictwo Kocur Bury EAN 9788365530226 ISBN 9788365530226 Kategoria Książki dla dzieci\Inne liczba stron 64 Format 25x32.5x1 cm Rok wydania 2019 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.71 kg