Kawa ziarnista Single Origin „DR Congo Kivu", 1 kgZiarna kawy rodzaju Bourbon cechujące się słodkim aromatem marcepanu i suszonych daktyli, słodkością i lekką kwasowością owoców, a także długim i miłym posmakiem ciemnej czekolady.Region jeziora Kivu w Demokratycznej Republice Konga słynie nie tylko z niezwykłego atrakcyjna, lecz także z urodzajnych gleb, tropikalnych upałów i znacznej wilgotności.
Plantacje kawy zlokalizowane są w pobliżu mocnego wulkanu Nyirangang, który jest otoczony żyznymi glebami, perfekcyjnymi do uprawy kawy. W ostatniej dekadzie XX wieku niemało upraw kawy zostało niemal całkowicie zniszczonych z powodu powtarzających się erupcji wulkanów i brutalnej wojny domowej.
aktualnie rolnicy odbudowują swoje plantacje, powodując radość równocześnie okolicznym mieszkańcom, jak i miłośnikom kawy – pierwsi z nich posiadają zapewnione miejsce pracy, a drudzy znów mogą cieszyć się wyśmienitym smakiem wybornej kawy.KRAJ: KongoREGION: KivuFARMA: znikome gospodarstwaWYSOKOŚĆ: 1500 mODMIANA: BourbonOBRÓBKA: WashedPALENIE: ciemnePALETA SMAKÓW: marcepan, suszone daktyle, ciemna czekoladaKawa ziarnista Charles Liegeois „Magnifico", 1 kg"Magnifico" to jeden z bestsellerów Charlesa Liégeois.
Dominują w niej nuty ciemnej czekolady, drewna i opiekanego zboża. Aromat jest silny, a sama kawa naturalnie słodka. Po wypiciu ostatniego łyku na podniebieniu pozostaje długookresowy posmak czekolady. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy preferują konwencjonalny smak kawy.Mieszanka ta stanowi znakomite połączenie kaw pochodzących z najróżniejszych regionów - Brazylii, Sumatry i Gwatemali - a kluczowe nuty smakowe są rezultatem użycia kolumbijskiej odmiany.W Kolumbii kawa uprawiana jest na stanowczo obfitych wysokościach - miejsca uprawy kawy znajdują się na wysokości ponad 1200 metrów nad poziomem morza.
wspaniałe warunki klimatyczne nadają kolumbijskim odmianom kawy złożoność i mnogość.elementy: palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.