Aby zaparzyć świetną kawę w ten sposób, należy wykorzystać ziaren grubo zielonych, tak by woda przepływała powoli. Właśnie to jest kluczem do wydobycia subtelnych, skrytych w głębi ziaren, aromatów. Wyraźny jest również stopień palenia. Jasne ziarna uwolnią więcej zapachu, a zbyt potężnie palone spowodują że kawa będzie bardziej goryczkowa. Parzenie kawy w dripie zezwala na kontrolowanie kilku czynników. Dzięki temu osiągalne są eksperymenty, równocześnie z mocą naparu jak i gatunkiem oraz sposobem palenia ziaren. Starczy zmodyfikować odrobinę sposób przygotowywania napoju, aby osiągnąć inny efekt. Kawa parzona w dripie, to kawa przygotowana odpowiednio do potrzeb.
Hario V60-02 zezwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy. Ceramiczna budowa jest trwała, zagwarantuje dobre utrzymanie temperatury. Wewnętrzne żłobienia i kształt stożka szczególnie prawidłowy przepływ wody. Wykwintny kształt będzie ozdobą każdej kuchni.
W komplecie znajduje się plastikowa miarka.
produkt można myć w zmywarce.