Aby zaparzyć doskonałą kawę w ten sposób, należy wykorzystać ziaren grubo zielonych, tak aby woda przepływała powoli. Właśnie to jest kluczem do wydobycia subtelnych, skrytych w głębi ziaren, aromatów. Widoczny jest dodatkowo stopień palenia. Jasne ziarna uwolnią więcej zapachu, a zbyt konkretnie palone spowodują że kawa będzie bardziej goryczkowa. Parzenie kawy w dripie pozwala na kontrolowanie kilku czynników. Dzięki temu osiągalne są eksperymenty, jednocześnie z mocą naparu jak i gatunkiem, a także sposobem palenia ziaren. Starczy zmodyfikować odrobinę sposób przygotowywania napoju, żeby osiągnąć inny efekt. Kawa parzona w dripie, to kawa przygotowana adekwatnie do potrzeb.
Hario V60-02 zezwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy. Ceramiczna budowa jest trwała, zapewnia prawidłowe utrzymanie temperatury. Wewnętrzne żłobienia i zarys stożka bardzo korzystny przepływ wody. Stylowy zarys będzie ozdoba każdej kuchni.
W komplecie znajduje się plastikowa miarka.
towar można myć w zmywarce.