Region Boquete znajduje się u podnóża Volcán Barú w najistotniej na zachód wysuniętym zakątku Chiriquí w Panamie, zaledwie kilka kilometrów od granicy z Kostaryką. Chłodne wyżyny i żyzna wulkaniczna gleba wspaniałe warunki do uprawy najszczególniej wymagających kawowców. Finca San Sebastian jest położona z reguły na płaskowyżu, otacza ją kilka miękkich zboczy. Plantacja położona jest między 1400 - 1500 m n.p.m. Uprawiane są przede wszystkim odmiany Catuai, a także Typica. Plantacja od trzech pokoleń jest w rękach rodziny Suárez, obecnie zarządcą jest Domingo Suárez. Na plantacji oprócz poprawy wydajności uprawy kawy, stosowane są też metody urozmaicające lokalny mikroklimat, dzięki obsadzaniu terenu dodatkowo rozwija się tu życie wielu gatunków fauny.
Kawa Panama San Sebastian Estate jest zbierana ręcznie. Kawa jest selekcjonowana a następnie poddawana procesowi mycia i suszenia. Suszenie odbywa się na tarasach, a także w specjalnych maszynach, co gwarantuje wyjątkową gęstość ziarna.
Arabicę Panama San Sebastian Estate rekomendujemy parzyć metodami alternatywnymi. Niższa temperatura wody pozwoli na uzyskanie naparu o słodkich nutach migdałów i karmelu z wyraźnie wyczuwalną nutą borówki. Delikatny czekoladowy finish pozostawi delikatną goryczkę na jezyku, a wyraźna nuta czarnej herbaty doda przyjemnego kwaskowatego orzeźwienia. Kawa rewelacyjnie pasuje do chemexu i aeropressu. Stanie na wysokości zadania w dodatku parzona na zimno, cold brew wydobędzie z niej aksamitne body migdałowo-czekoladowe.
Uwaga: na życzenie ziarna mogą zostać zmielone - prosimy o wyodrębnionie pożądanego sposobu mielenia przy wyborze rodzaju (drobno - do zalewania, po turecku; uniwersalnie - do kawiarki, ekspresu, aeropressu; grubo - do prasy francuskiej, chemexu, dripa).
kupując kilogram zyskujesz 25% rabatu! kup więcej i rozkoszuj się smakiem doskonałej kawy!