Wysokiej jakości biała czekolada w proszku - bez ulepszaczy i sztucznych barwników, która powstaje z selektywnie zbieranych ziaren kakaowca, poddawanych tradycyjnym procesom obróbki.
towar zamknięty w szczelnej puszce zapewnia po odpowiednim przygotowaniu aksamitną konsystencję napoju i pyszny, głęboko-czekoladowy smak. Napój poleca się przygotowywać w ekspresie ciśnieniowym z dyszy do spieniania mleka, czekoladziarce albo domowym sposobem - w filiżance. Nadzwyczajnie smakuje z dopełniającą porcją bitej śmietany, syropem klonowym i cynamonem.
marka Monbana narodziła się z niezwykłej znajomości w okopach I wojny światowej Louisa Guatarriego oraz Pierre-Francoisa Lardet - wówczas założyciela sławnej firmy Banania. Panowie jako pasjonaci czekolady, postanowili skonsolidować swoje siły i stworzyć producenta, która oferowałaby wysokiej jakości produkty wykonane z ziaren kakaowca.
Lata 50-te były dla producenta czasem szybkiego rozwoju. Działalność związana z czekoladą zaczęła radować się coraz pokaźniejszym zainteresowaniem, dzięki czemu firma szybko wyposażyła się w specjalistyczny piec do prażenia ziaren i wypuściła na rynek pierwsze produkty dietetyczne. W 2013 roku Monbana zyskała nową identyfikację graficzną, która podkreśliła jej francuskie konotacje. Nowa tożsamość nawiązuje także do tradycji i postępowego podejścia oraz hołduje nieodłącznym wartościom jakie wyznaje marka - hojność, szczęście, kreatywność i radość.