Karma jest źródłem wysokiej jakości białka bogatego w aminokwasy takie jak lizyna i leucyna. Jagnięcina stanowi cenne źródło żelaza i miedzi – składników mineralnych podnoszących niepodatność organizmu elementy te są również odpowiedzialne za korzystną funkcję krwi i układu krążenia. Ponadto tłuszcz z tego gatunku mięsa charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6, które poprzez kontrolę procesów zapalnych stymulują funkcje skóry. Dodatek marchewki wzbogaca karmę we włókno pokarmowe dające uczucie sytości i stymulujące pracę przewodu pokarmowego i wzbogaca walory smakowe karmy.
Skład
mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego 60% (w tym 4% płuc jagnięcych), warzywa (marchew 4%), zboża (ryż naturalny brązowy 4%), substancje mineralne, oleje i tłuszcze (olej lniany 0,2%).
składniki analityczne
białko – 10%, oleje i tłuszcze ascetyczne – 7%, popiół surowy – 2,5%, włókno surowe – 0,8%, wilgotność – 78%, wapń – 0,3%, fosfor- 0,25%.
Dodatki dietetyczne
Witamina D3 – 240 IU, Cynk (chelat cynkowy wodzianu glicyny, tlenek cynku) – 13 mg.