REA - Usługi żywieniowe w hotelarstwie. Hotelarstwo Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Szkoły ponadgimnazjalne. Tom IV Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).
Omawia zagadnienia związane z usługami gastronomicznymi. Kładzie duży nacisk na racjonalne odżywianie się, komponowanie jadłospisu oraz wizerunek zawodowy pracownika. Szczegółowo demonstruje typy śniadań serwowanych w hotelu.
Na wielu ilustracjach prezentuje wyposażenie sali konsumpcyjnej. Podaje specjalistyczne nazewnictwo hotelarskie francuskie i angielskie. Posiada liczne ergonomiczne wskazówki dotyczące nakrywania stołu i prac w przygotowalni kelnerskiej.
przedstawia pożądane zachowania w pracy, dzięki czemu formuje postawę odpowiedzialnego i zaangażowanego pracownika, zwiększając tym samym szanse ucznia na rynku pracy.