Prowadzenie pasieki optymalnie do potrzeb pszczół, w sposób przychylny dla środowiska, i produkowanie miodu bez skażeń powinno być celem każdego pszczelarza. W książce opisano pożądane działania pszczelarskie, uwzględniające także regularną kontrolę wyników.
• przekazane w ramkach pytania pomagają rozpoznać i skorygować własne błędy.
• Czytelne ryciny przekazują kompleksową wiedzę.
• Szczegółowe dane pomagają zapobiegać wystąpieniu warrozy i innych chorób pszczół.
Na szczególną uwagę zasługują podane w książce obfite dane na temat zapobiegania obecności i zwalczania ostatnio zawleczonego do Europy niewielkiego chrząszcza ulowego.
Autor, dr Wolfgang Ritter, jest biologiem i ma wieloletnie doświadczenie jednocześnie w tradycyjnym, jak i organicznym pszczelarstwie. Jest znanym w świecie ekspertem zajmującym się zdrowiem pszczół i od lat wyznacza standardy naturalnego pszczelarstwa.