Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych równocześnie na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, aby lepiej wyglądać) także poprawy stanu zdrowia.
W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt szeroka masa ciała może ograniczyć szybkość albo ograniczyć wydolność organizmu, rozszerza również ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach.
Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi", czyli regulacji masy ciała dzięki najróżniejszym metodom żywieniowym i praktykom posiadającym na celu zmianę składu ciała w rozmaitym czasie i zakresie.
Książka ta asygnowana jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują rozmaite rodzaje żywieniowe, techniki, a także mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie.
dodatkowo opisują metody i zabiegi stosowane poprzez sportowców i wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili na dodatek uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych poprzez licznych zawodników – zwłaszcza tych stosowanych przy tzw.
uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję choćby kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter funkcjonalny – to zbiór skutecznych wskazówek i potężnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.
Tytuł Regulacja masy ciała w sporcie. Optymalne rodzaje żywieniowe i mechanizmy fizjologiczne Autor Krzysztof Mizera,Justyna Mizera Wydawnictwo Galaktyka EAN 9788375798753 ISBN 9788375798753 Kategoria Poradniki\Uroda i zdrowie ilość stron 232 Rok wydania 2023 Oprawa Miękka Wydanie 1