Podróż to nie tylko przygoda, poznawanie odległych zakątków Ziemi i lokalnych osobliwości. To także okazja do odkrywanie kulinarnych stron świata. Po powrocie z wakacji wraz ze wspomnieniami napływają aromaty, smaki i barwy potraw - mniej lub bardziej egzotycznych, prostych i wyrafinowanych, a przeważnie smacznych.
Aby przenieść się do ulubionych miejsc i poczuć klimat wakacji, można wyczarować zapamiętane smaki we własnej kuchni. Kuchnia wegańska. Smaki świata to kulinarne wspomnienia z dalekich podróży. Większość konwencjonalnej kuchni jest oparte na mięsie, jajach i produktach mlecznych, założeniem tej książki jest natomiast poszukiwanie i odnajdywanie typowych smaków w ich wegańskich wersjach.
W prezentowanych przepisach wszystkie produkty pochodzenia zwierzęce posiadają swe roślinne zamienniki, a dzięki aromatycznym przyprawom przyrządzane przysmaki smakują tak, jak te oryginalne, zapamiętane.