„Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na konwencjonalne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, lecz których dziś sami niejednokrotnie nie umiemy przygotować, np. Krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek. Przepisy są zebrane w kilku tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatki
i napoje. Na końcu książki zamieszczony pozostał alfabetyczny indeks przepisów i miary i wagi. Całość bogato
i dowcipnie ilustrowana przez Autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki „Ślónsko kuchnia dla Hanysów
i Goroli", cieszącej się ogromnym zainteresowaniem.
Joanna Furgalińska – absolwentka Katowickiego Wydziału Grafiki Akademii Sztuk atrakcyjnych w Krakowie. Specjalizuje się w litografii barwnej, ilustracji książkowej i malarstwie. Miała niemało wystaw indywidualnych, między innymi dwukrotnie w Ottawie (grafika), dwukrotnie w Amsterdamie (grafika) i wielu innych miejscach. Jest autorką ilustracji do kilkudziesięciu książek. Wydała kilka autorskich książek dla dzieci. Jest także autorką pozycji „Ślónsko godka – ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli" oraz książki kulinarnej „Ślónsko kuchnia. Dla Hanysów i Goroli". Prace autorki znajdują się w zbiorach muzealnych w kraju oraz w kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą.
ISBN: 9788301187682
Kod paskowy: 9788301187682
Autorzy: Furgalińska Joanna
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 20411
ilość stron: 144
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.1
Format: 20.5x23.5cm
Głębokość (mm): 20
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka