W dzisiejszym świecie wszyscy jesteśmy narażeni na stres, brak ruchu i toksyny z zanieczyszczonego środowiska, co powoduje coraz częstsze ujawnianie się schorzeń cywilizacyjnych. Sami możemy jednak zadbać o swoje zdrowie stosując żywienie dostosowane do naszych potrzeb. Z pomocą przychodzi nam tradycyjna Medycyna Chińska i dieta według Pięciu Przemian.
Książka jest podzielona na działy, w których przedstawione są owoce i warzywa posiadające wykorzystanie w naszej klasycznej kuchni. Autorka opisuje również rośliny zapomniane, dziko rosnące, także te uważane za chwasty, a mogące wzbogacić nasz jadłospis. Podstawową zasadą przygotowywania posiłku według Pięciu Przemian jest zachowanie właściwej kolejności dodawania części do potrawy. O sile energetycznej i leczniczej decyduje ostatni składnik. W zależności od tego, jaki organ wewnętrzny Ci niedomaga, przygotujesz posiłek, który zregeneruje narząd i pousuwa ból. Na przykład pomidorówka, ugotowana zgodnie z zasadami Pięciu Przemian, ma działanie przeciwnowotworowe i bakteriobójcze, ogranicza poziom cholesterolu, a przy tym wzbogaca organizm w szereg związków mineralnych i witamin koniecznych do poprawnego funkcjonowania całego ciała.
Autorka demonstruje sposób odżywiania dopasowany do mocnej osoby, zamiast standardowej diety, która wymaga wyrzeczeń. Będziesz mógł nie tylko delektować się smakiem przygotowanych posiłków,też zyskasz świadomość, iż wspomagasz własne zdrowie.
Poznaj smaki zdrowia.
Podtytuł: Potrawy, które leczą i odżywiają
ISBN: 9788364278785
Kod paskowy: 9788364278785
Autorzy: Puchacz Katarzyna Maria
Wydanie: 1
Rok wydania: 2015
Kod wydawcy: 32715
Miejscowość: Białystok
liczba stron: 256
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 15.0x21.0cm
Głębokość (mm): 14
Waga: 0.32
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka