najkorzystniejszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej – a co z tego wynika – niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni konwencjonalnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące ascetycznce pozyskiwane z zasady z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.
Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu" jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, na ogół zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia – bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki („klasyczne smaki Kociewia" 2007, „Dawne smaki Kociewia" 2010) – wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, lecz także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Ciekawym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.
Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie – urodziwa pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. „Pory roku na talerzu" pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.
Autorzy: Krystyna Gierszewska
EAN: 9788381278034
Głębokość: 15.000000
ISBN: 978-83-8127-803-4
ilość stron: 244
Oprawa: Miękka
wariant: Książki
Rok wydania: 2022
Szerokość: 165
Wydanie: 1
Wydawnictwo: Bernardinum
Wysokość: 235