Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszelkich grup społecznych. W dekoratywnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach.
W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i znaną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy.
sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy.
Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska, a także jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.
Przed nami przesmaczna przygoda! *** Kasze – w różnorodnych odmianach i w różnych odsłonach. Paweł Ochman dokonał rzeczy niebywałej. Po pierwsze, wrócił do artykułu, który przez stulecia stanowił podstawę naszego menu, a przez ostatnich kilka dekad niezbyt niejednokrotnie gościł na polskich stołach.
Po drugie, każdy znajdzie sporo interesujących faktów dotyczących np. Odmian kasz, ich nazw regionalnych czy pochodzenia. Po trzecie wreszcie, jest skierowana do wszystkich i może z niej korzystać każdy, kogo ciekawią świeże smaki.
Pozycja obowiązkowa dla pasjonatów gotowania i nieprzeciętne źródło inspiracji. Prof. Dorota Świtała-Trybek, Uniwersytet Opolski „Kasze” Pawła Ochmana znakomicie wpisują się w istniejący nurt zainteresowania regionalnym dziedzictwem kulinarnym w Polsce.
Największym atutem tej książki są wybrane podczas niezliczonych podróży kulinarnych oryginalne przepisy pozyskane od kobiet z kół gospodyń wiejskich. Teraz znaczne grono czytelników może we własnym domu sporządzić na bazie kasz zupy, dania obiadowe czy desery, a później wyruszyć w kulinarną podróż po regionach.
To obowiązkowa pozycja dla osób odkrywających dziedzictwo kulinarne oraz tych wszelkich, którzy żyją w zgodzie ze,,slow life”, a tym samym celebrują posiłki w duchu,,slow food”. Dr Dominik Orłowski, Polska Izba produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie Paweł Ochman to istny fenomen.
Prawdziwy autorytet w czasach intelektualnego kryzysu i ekspertów od wszystkiego. Trudno o drugiego podobnego mu pasjonata polskiej kuchni regionalnej i jej bardziej precyzyjnego kronikarza. Niezmiennie chylę czoła przed jego warsztatem, wiedzą i niezwykłą umiejętnością adaptowania starych przepisów do współczesnych czasów.
Basia Starecka, dziennikarka, w sieci jako NakarmionaStarecka.pl Tytuł Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Autor Paweł Ochman Wydawnictwo Marginesy EAN 9788367022651 ISBN 9788367022651 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia liczba stron 320 Rok wydania 2022 Wydanie 1