Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego poprzez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami.
Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Poprzez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała przeróżnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i choćby spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru.
Wszystko to wytwarza zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji.
Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni. Paweł Płaczek Rocznik '83, po mieczu Ślązak, po kądzieli Litwin, od 16 lat warszawski „słoik". Dziennikarz, autor procesu książeczek kulinarnych „Kuchnia unikatowych smaków", które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy.
Od ośmiu lat prowadzi bloga kulinarnego takemycake.eu Ma dwie pasje: gotowanie i podróże, które najchętniej łączy w jedną. Tytuł Warszawa da się zjeść Autor Paweł Płaczek Wydawnictwo Skarpa Warszawska EAN 9788366939707 ISBN 9788366939707 Kategoria Kuchnia,diety\Inne ilość stron 240 Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 1