To czwarta z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis". Dotychczas ukazały się już: „Ciasta i ciasteczka", „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki" oraz „Dania mięsne i rybne". Wszystkie cieszyły się szczególnie wielkim zainteresowaniem czytelników.
teraz do zestawu dołączamy „Przekąski i desery na śladowe przyjęcia". Książka zawiera trzy główne działy. Pierwszy to rozmaitego rodzaju zakąski: smakowe pasty, oryginale koreczki i kanapki, przekąski z jajek czy ryb, galarety, pasztety, galantyny, faszerowane warzywa i sałatki i zakąski na gorąco: grzanki, tosty, babeczki i kiełbaski.
W drugim dziale znalazły się przepisy na wszelkiego typu desery: surówki i sałatki owocowe, koktajle, kremy, suflety, słodkości z mleka i śmietany, a także kasz i mąki oraz czekoladki, krówki czy marcepan.
Ostatni dział składa się z przepisów na różne napoje i napitki: mrożone herbaty smakowe, napoje z maślanki, syropy i lemoniady owocowe, ale także napoje gorące: doskonałe herbaty i kawy oraz koktajle z alkoholem, ajerkoniaki, piwa, poncze, wina i nalewki.
skatalogowane przepisy w nietrudny sposób pozwalają przygotować niewiele znaczące przyjęcie. Przepisy na potrawy są sprawdzone poprzez pokolenia i gwarantują, iż goście chętnie sięgną po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia.
Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona ładnymi fotografiami. W dodatku w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć za każdym razem na wyciągnięcie ręki.
Bonusowo zamieściliśmy porady, dzięki którym zorganizowanie przyjęcia będzie jeszcze łatwiejsze. Kolejny tom, jaki planujemy wydawać w tej serii to: „Przetwory i zioła w kuchni i spiżarni".